Definició de Cava
El Cava és el vi escumós elaborat segons el mètode tradicional, també conegut com a “méthode champenoise”, i està emparat per la Denominació d’Origen Protegida Cava
Denominació d'origen del CAVA
Sota la DO Cava s’emparen els vins escumosos de qualitat elaborats mitjançant el mètode tradicional en el que el vi realitza una segona fermentació alcohòlica dins de l’ampolla. Les particularitats geogràfiques de cada zona, juntament amb la tradicional manera d’elaborar-les, forma part de la idiosincràsia d’aquest producte.
Protegir-les i mantenir la seva distinció respecte a la resta de productes és el motiu principal de l’existència de la denominació oficial.
Història de la D.O. Cava
L’any 1972 es va promulgar l’Ordre Ministerial en la que es va constituir el Consell Regulador dels Vins Escumosos.
L’adhesió d’Espanya a la Unió Europea el 1986 va suposar l’equiparació dels vins amb denominació d’origen als vins de màxima categoria. A principis d’aquest mateix any es va establir la Regió del Cava, que delimitaria la seva zona de producció.
El cava va quedar protegit davant la Unió Europea, que el va reconèixer com un vi escumós de qualitat produït en una regió determinada, una indicació geogràfica que garanteix l’origen i la qualitat dels vins a la Unió Europea.
Després de la publicació de l’ordre de 14 de novembre de 1991 del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, es va crear el reglament de la Denominació d’Origen Cava i el Consell Regulador.
Elaboració del cava
El cava elaborat segon el mètode ‘Champagnoise’, és un vi que ha estat fermentat 2 vegades.
El mètode champagnoise defineix una fermentació en dues fases, una primera en un diposit i una segona a l’ampolla, amb sucre afegit. La raó original d’aquesta fermentació en dos passos era la pobresa en sucres del raïm que es donava a la regió de Xampanya-Ardenes, al nord-oest de França, on va començar tot.
Un cop finalitzada aquesta segona fermentació, el cava realitza un envelliment en ampolla, i serà classificat segons el temps que passi com a Jove, Reserva o Gran Reserva.
Tipus de Raïms del cava
Raïm Blanc
Les varietats de raïm blanc autoritzades són el Xarel·lo, la Parellada, el Macabeu, la Malvasia i el Chardonnay. Aquests raïms fa segles que son a Catalunya i la majoria dels caves s’han fet barrejant-les, excepte en l’últim cas, que és d’introducció recent.
El Chardonnay pot ser un raïm interessant si busques un cava amb grau i amb una mica més de potència, ja que aporta dues característiques a qualsevol vi que s’elabori.
Raïm Negre
Els raïms negres autoritzats són el Pinot noir, Trepat o Garnatxa negra. La geografia del cava fa que, depenent de la zona, abundi més una determinada varietat.
Cal tenir en compte que l’aparició de caves no catalans ha afavorit la introducció d’algunes varietats de raïm que estaven pràcticament desaparegudes, com és el cas del Monastrell.
A quina temperatura s'ha de beure el cava?
La temperatura perfecta per consumir el cava és de 6 graus. Per assolir-los, el que pots fer és introduir primer l’ampolla a la nevera i després d’un refredat general, la treus a una glaçonera amb gels perquè conservi aquesta temperatura.
S’ha d’evitar el congelador perquè un violent canvi de temperatura podria danyar les virtuts del producte. Llavors, ja saps que això de ‘el fiquem una estona a congelador perquè refredi abans’ és millor oblidar-ho.
Degustar el cava a la temperatura adequada és un dels petits secrets per gaudir-lo plenament i apreciar totes les seves característiques. Els caves joves i lleugers són el que s’han de servir una mica més freds.
PER QUÈ LA COPA DE CAVA TÉ AQUESTA FORMA?
El cava és un vi més delicat i amb característiques que altres vins no tenen, d’aquesta manera la copa escollida ha de permetre gaudir del seu color, aroma i de la mida de les seves bombolles. Hem de triar una copa de vidre fi i transparent, aflautada o en forma de tulipa, obviant les copes amples que fan que les aromes i també les bombolles es deslliguin amb massa velocitat.
Els caves destacats de Butí Masana
Rosat
12,50€
El cava rosat de Butí Masana està elaborat amb les varietat Garnatxa i Pinot Noir, un licor d’expedició brut i dos anys de criança.
De l'Avi
15,50 €
El Gran Reserva de l’Avi és un producte selecte amb criança de 33 mesos i elaborat amb Macabeu, Xarel·lo, Parellada i Chardonnay.
Diferències entre el cava i el xampany
El mètode d’elaboració del cava i del xampany és el mateix, encara que es poden apreciar altres diferències.
La regió de Xampanya, d’on procedeix el xampany francès, està situada a nord de país, amb un clima fred i plujós, de manera que el raïm tenen un menor temps de maduració, el que fa que el xampany sigui més àcid que el cava, com a norma general.
El cava, per la seva banda, és un producte de clima mediterrani, tenint un gust més afruitat que el xampany francès. En això també influeix la composició dels sòls de Xampanya, més àcids i pobres de substrats que els peninsulars, més argilosos i calcaris, el que potencia la riquesa en sucres dels caves.
En definitiva, els diferents tipus de cava espanyols no es diferencien excessivament dels xampanys francesos, més enllà d’aquest matís de dolçor i, cal esmentar, en el preu, sent el xampany francès notablement més car que el cava espanyol. Sent la qualitat similar, no és difícil endevinar quin és, de llarg, el més reeixit en les llars espanyoles.
Conservació del cava
Com conservar-lo
És millor col·locar l’ampolla en vertical durant el temps en què espera ser oberta. Quan la vulguis posar en fred per consumir, evita col·locar-la a la porta de la nevera, has d’evitar el moviment de l’ampolla. Si pots deixa-la en vertical en una estanteria de la nevera.
Un cop la destapis, si no la beus sencera i pretens acabar-la en un altre moment, és recomanable tornar-la a tapar fent servir un tap hermètic amb fixació.
Quant de temps es pot conservar?
El primer a tenir en compte és que el cava es ven en el seu moment òptim de consum, per això els enòlegs recomanen consumir-lo en un període no molt llarg de temps. Una ampolla de cava pot conservar les seves propietats fins un any després d’haver-lo comprat.
Quin és el lloc més adequat?
El Cava s’ha de guardar en un lloc que compleixi certs factors. L’indret que triïs ha de tenir una temperatura constant d’entre 10 i 15 graus, sense canvis bruscos de temperatura, ni moviment. A més, ha de ser un espai net i sec, protegit de la humitat i la llum del sol. L’ideal és guardar-lo al lloc més fosc i fresc de la casa.